L’Espai Valencianiste


Duc un temps sense comparéixer davant esta tribuna, qüestions de la vida diaria, pero això no vol dir que la ment no estiga plena de reflexions, encara que tampoc no totes són traslladables a esta finestra.

Precissament, des de fa temps, estic mirant la manera d’abocar estes paraules aci, pero no trobava el moment, ni la forma correcta, ni l’he trobada encara, pero he de posar-les negre sobre blanc perque no poden estar encercolades per molt més en la meua ment.

En 1999 Unió Valenciana es queda fòra de les Corts Valencianes per unes dècimes coincidint en el temps en un intent de dotar al partit d’uns fonaments ideològics més enllà de l’afirmació del seu líder carismàtic, Gonzàlez Lizondo, quan digué que el programa de UV era l’Himne de Valéncia. La pèrdua de representació en les Corts no a soles representà la paralisació d’este procés, sinó l’acceleració de la desaparició del proyecte polític junt a atres raons que pot ser analisarem en atra ocassió.

Pràcticament paralel al devallament electoral de UV trobem l’aument del BLOC que d’alguna manera intenta agarrar el testic del valencianisme en la seua estratègia d’aproximació a plantejaments més arrelats en la societat i que s’ha conegut com a valencianisme de construcció o valencianisme taronja. Pero, tot i esta evolució, el BLOC es queda fòra de les Corts en 2003, també per unes dècimes encara que aplega als 299 regidors i es convertix en la tercera força política valenciana a nivell municipal. A partir d’ahí, el BLOC pareix girar de nou la vista a les essències i a l’esquerra i en el 2007 es presenta junt a Esquerra Unida, mantenint el poder municipal pero empijorant clarament els resultats autonòmics, encara que la suma li otorgue un parell de diputats en les Corts.

El BLOC, després de les eleccions valencianes, ha començat a parlar del tercer espai. Ha abandonat la coneguda com a tercera via, per a voler ocupar eixe tercer espai a l’esquerra del PSOE. D’esta manera eixa espai taronja queda orfe d’un referent important i conegut, tot i que atres partits com Opció Nacionalista Valenciana podriem estar en disposició d’ocupar-ho políticament parlant.

L’abandonament dels partits polítics que fins ara han representat al valencianisme d’este espai, no vol dir que estiga buit. Trobe que som un bon grapat de persones els qui, provinents de diferents sensibilitats i posicionaments, volem tindre un referent polític dins dels paràmetres del valencianisme de construcció, taronja o superador de conflictes.

És cert que tenim dos qüestions que impedixen que esta realitat siga més visible. Una seria que, venint de diferents sensibilitats encara no s’ha trobat la manera de tindre un sentiment grupal, associatiu, una conciència de pertenéixer a una mateixa realitat. La segona està relacionada en l’inèrcia i la por. Eixir de la pròpia realitat, per molt poc confortant que resulte, sempre és complicat i més quan no se sap molt bé cap a on caminariem. La por a lo desconegut és molt humana, pero véncer la por pot ser l’inici d’una realitat millor. Està en les nostres mans.

17 respostes a «L’Espai Valencianiste»

  1. Avatar de Carlos V
    Carlos V

    Els Blogs de La SaforAquesta pàgina pretén (de forma modesta i totalment artesanal) ser el punt d’encontre del panorama blogger de la comarca de La Safor. Un punt on poder trobar d’una forma més fàcil aquestes pàgines tan interessants i que esperem que tots ens ajudeu amb el vostre granet de sorra a ferla més gran i activa.L’idea va nàixer de una xarrada a càrrec d’Enric Morera i el nostre alcalde Orengo al Casal Jaume I sobre els blogs i la política. Això em va fer pensar que fea falta coordinar aquest nou món emergent i que tant de moda s’ha posat en els últims anys.Esperem que no siga una moda que pasa pronte. Així mateixa, a l’hora d’elegir un link per aquest blog, no s’ha pogut utilitzar ni es mots de “gandia”, “la safor” o “safor” a seques perque algú els va registrar ja fa anys (i abandonats est`n per desgràcia)Així que bo, espere la vostra ajuda i colaboracions aportant nous links de gent saforenca, encara que aquestos estigen a altres parts del pís o fins i tot a l’estranger. Publique-los ja siga mitjançant comentaris o envieu un correucharlifuster@hotmail.comhttp://www.elsblogsdelasafor.blogspot.comAgrairem que posareu el link d’aquest blog entre els teus contactes per aixi donarli més publicitat i un millor funcionament. Moltes gràcies!!

  2. Avatar de taronget
    taronget

    Bé sobre l’existència d’un valencianisme de construcció i superador de conflictes, jo crec que existix en moltes persones, i no crec que el Bloc com a partit haja retrocedit massa en este aspecte (crec no podem barrejar el pacte amb EU o un reposicionament més cap a l’esquerra amb el tema del valencianisme de construcció).Ara bé, el primer pas cap a una major entesa és l’auto-reconeixement com a valencianistes. Quan es posen uns mínims per a ser un “verdader valencianista” i no un “xxxx” (ompliu amb l’etiqueta que vulgueu), no es pot avançar de cap manera (i crec que tu estàs d’acord amb açò).Una vegada ens reconeixem com a valencianistes i mirem l’història amb un poc de perspectiva, assumint-la com a una història que ens ha deixat on estem però que no ens té que lligar les mans (i menys a generacions que no hem viscut eixa epoca en primera persona)A partir d’eixe moment les diferències no suposaran la divisió que s’ha patit… i es podran gestionar d’una manera més sana (tampoc cal obsessionar-se amb la convergència total.. amb un esperit constructiu ens podem conformar ;))

  3. Avatar de Miquel
    Miquel

    Quan parle de valencianisme de construcció o taronja o superador de les divisions, no ho faig per a etiquetar entre valencianistes bons i roïns o coses semblants. Pero sí que és cert que valencianisme no pot ser tot perque baix este paràmetre tant ERPV com el PP diuen que són valencianistes.Per no fer-ho massa llarc, observe que hi ha un grup social, un cert consens social que “s’apuntaria” a esta sensibilitat valencianista, que trobe que és la que més possibilitat d’èxit té a l’hora de conformar una opció política pròpiament valenciana, pero precíssament els agents polítics estan escampats en diversos partits i associacions que no troben la manera de fer un proyecte comú.

  4. Avatar de Anònim
    Anònim

    Volem l’unió pero sempre valenciana, valencianista i respetant les senyes d’identitat valencianes. Senyera, llengua, denominació del territori autoctom….. en fi, tot lo que el bloc no pot asumir per la presió que te des de atres autonomies de l’estat espanyol.

  5. Avatar de Soca
    Soca

    No sé perquè però tinc la sensació com si estes reflexions, converses, pensaments, veniren reproduint-se des de l’origen del temps.Miqual, parles de 1999 i sembla com si no hagueren passat 10 anys. No ho dic pel que dius, sinó perquè no sé com podem eixir d’este laberint (m’incluixc el primer).Vull dir, segurament, n’hi ha tantes ides nacionals espanyoles com votants del PP o del PSOE. En canvi, entre ells s’entenen. Ací, no és així…Disculpa la veu en alt d’un pensament que tampoc porta enlloc.

  6. Avatar de Miquel
    Miquel

    Estimat anònim, yo en canvi estic convençut que sense tendir les mans entre diferents sensibilitats no eixirem mai de la situació actual. I no parle del BLOC com a partit, que ya he dit, que per a mi, s’allunta de posicions de consens, sinó de persones en unes idees concretes.

  7. Avatar de Miquel
    Miquel

    Soca, no hi ha res que disculpar, al contrari, reflexionar en veu alta és necessari i la raó d’este blog almenys. Si parle del 99, inclós podriem dir que anteriorment és per una banda per a asenyalar que no estem davant d’un moviment passager sinó que té uns arrels, i segona perque sempre s’han donat una sèrie de circunstàncies que han impedit explorar esta possibilitat.És cert que compartim eixe sentiment de trobar-nos en un assucat, pero pense que adonar-se d’esta realitat és una passa important. No podem posar solucions, si no coneguem el problema o tenim una necessitat. I això, pense que és lo que denota el vore eixa impossibilitat.Hem de trobar la manera de caminar cap a l’enteniment.

  8. Avatar de taronget
    taronget

    @Miquel, clar que cal tindre uns mínims, però eixos mínims han de ser si escrius altre o atre, o ha de ser si vols que el poble valencià tinga el dret a decidir, que el nostre país recapte els impostos i puga invertir en l’educació i sanitat que els valencians ens mereixem? A això em referia, i per això deia que pensava que estaves d’acords pel que t’he pogut llegir a alguns fòrums 😛Sobre el Bloc si que parles directament i dius que ha tornat a les essències i ha abandonat eixe espai valencianista. Jo crec que no és així. Amb tots els defectes que podem trobar-li al Bloc, tots els problemes que pot donar conviure gent amb diferències dins d’un mateix partit, és el camí sense retorn que s’ha d’agarrar… treball conjunt, i no fer valencianisme de reconciliació sinó valencianisme reconciliat.Sobre les dos qüestions que tractes.Com crear eixe sentiment de pertanyer a una mateixa realitat? Amb l’auto-reconeixement, el diàleg i el treball conjunt en allò que es puga…Com superar la por i l’inèrcia? Quan allò desconegut deixa de ser desconegut… i això s’aconseguix amb el punt anterior.Vaja, que no és cap recepta màgica, però la línia està ahí i cal aprofundir en ella…Podem aprendre del valencianisme d’altres epoques que saberen gestionar millor les seues diferències (L’altre dia fullejava l’edició facsimil de Sicània, la revista de Nicolau Primitiu i era impressionant vore en la mateixa publicació un article parlant de que quan vingué Jaume I, el poble ja parlava valencià, una secció de: “lletres nostrades” amb poemes de Catalunya, Balears i València, i tot escrit en normes que serien com les de l’AVL de hui…)En fi, treballar, persistir, esperar. no?

  9. Avatar de Miquel
    Miquel

    Puix sí, Nicolau Primitiu tenia molta raó, treballar, persistir, esperar. Pareix que no en queda una atra. I recuperar, recuperar eixe esperit de Sicània i dels temps de la Renaixença.Eixe és el camí, el de la convivència, naturalment des dels mínims que has parlat i des de la voluntat de voler conviure i treballar per la superació de la divisió.

  10. Avatar de Robert Albert
    Robert Albert

    Pense que el valencianisme no es un videojoc (taronja en este cas) com per a jugar en ell. Pense que caiguem en l’error de donar el nostre adjectiu a uns atres que no ho son. Penses que perque han fet creure que s’acosten a tu tenen alguna cosa a vore en tu, pero només és -si es mira fredament- una estrategia per a fer creure allò que no son. Son lo que son, pancatalanistes, i en això estan, i per això ni s’imaginen canviar el punt 2 dels seus estatuts, ni veuen lo de Burriana com un atac a la llibertat d’expressió. ¿valencianisme? La Tv3, la preautonomica, la muixeranga, coses bàsiques, si aprofundim… millor no. ¿això és valencianisme? Be, el PP i Camps també es diuen valencianistes i no anem a ocupar el seu espai electoral.El valencianisme te el seu propi espai, pero els que han d’ocupar-lo estan ataronjats en la Play i els videojocs.És la meua percepció.salut Miquel!, Espere que la teua recapacitació et faça recapacitar allò que recapacites. 🙂

  11. Avatar de Miquel
    Miquel

    Estimat Robert, torne a insistir que no parle de partits sinó de persones. És més, en esta reflexió dic que el BLOC s’està alluntant d’esta posició “taronja”.Naturalment el valencianisme no pot ser ni les postures dels partits centralistes ni les posicions pancatalanistes que neguen pràcticament qualsevol particularitat valenciana. Pero tampoc podem reduir el l’àmbit del valencianisme a qui defenga unes determinades normes ortogràfiques per al valencià. Això, en les circunstàncies actuals sí que és un joc perillós, perque afecta directament a la supervivència.Yo, escriguent com escric i pensant com pense en el tema del valencià tinc moltes més coses en comú en persones com Taronget o Soca que no en atres com Sentandreu i companyia que diuen defendre el mateix posicionament llingüístic que yo. Si reduïm el valencianisme ad això, només tenim la possibilitat de treballar en persones aixina o ser marginals, si tenim una visió no tan reduccionista, podem treballar junts en persones com Taronget o Soca, que perseguim molts interessos comuns. Yo ho preferixc.

  12. Avatar de Robert Albert
    Robert Albert

    mira… tambe saps que dins de CV hi ha gent en qui pots compartir mes coses que en taronget i l’atre, perque si mirem les persones, inclus dins del PSPV no tinc cap dubte que també.Pero has fet referència al Bloc, si s’ha alluntat si s’ha acostat… no a les persones i si ho has fet no he vist cap nom, tal volta m’equivoque.El “valencianisme” del Bloc i esta gent ho pots vore cada dia, no es una cosa només ortogràfica, son moltes més, ixcà i fora a soles l’ortografia, pero hi ha més, moltissim més, ara si no vols rconeixer… perque ho veus pero és qüestió de voler reconeixer les coses.No me crec als “valencianistes” com taronget, o qui siga (disculpa taronget que te gaste d’eixemple). No m’ho crec perque no veig res que em faça que tinga que creure alguna cosa. Ni d’ell ni de ningú del seu partit, no crec en eixe partit ni en les persones que hi ah dins.salut!

  13. Avatar de Miquel
    Miquel

    Benvolgut Robert he nomenat al BLOC, i a UV com a referents històrics de diferents maneres d’entendre el valencianisme que en un moment determinat es plantegen estratègies “taronges” pero en concret quan parle d’este espai dic:“L’abandonament dels partits polítics que fins ara han representat al valencianisme d’este espai, no vol dir que estiga buit. Trobe que som un bon grapat de persones els qui, provinents de diferents sensibilitats i posicionaments, volem tindre un referent polític dins dels paràmetres del valencianisme de construcció, taronja o superador de conflictes”Com voràs parle d’un espai, d’unes persones i d’una voluntat de superació, no et centres en una determinada formació política. Naturalment es pot estar d’acort o no. Tu ara, penses que no és el camí, i és molt respectable, tan respectable com pensar que sí que és el camí (la meua opinió)

  14. Avatar de Soca
    Soca

    Miquel, moltes gràcies per no traçar la ratlla. Per desgràcia estem on estavem.Però, sobretot, per no caure en el parany dels que busquen traidors.La muixeranga és més valenciana que les no-normes que usa Robert, per exemple. No entendre-ho és no entendre res.No obstant, em quede, Miquel, amb la teua última aportació: Com voràs parle d’un espai, d’unes persones i d’una voluntat de superació, no et centres en una determinada formació política. Naturalment es pot estar d’acort o no. Tu ara, penses que no és el camí, i és molt respectable, tan respectable com pensar que sí que és el camí (la meua opinió)”

  15. Avatar de Robert Albert
    Robert Albert

    Mira no vaig a gastar el blog d’un amic per a fer ací un debat, ya que només li contestava ad ell. En lo de “no-normes” queda tot dit. La teua opinió de les “no-normes” no és respectable, en tots els meus respectes.Adeu.

  16. Avatar de Soca
    Soca

    Miquel i companys de la blogosfera:reconec que no he valorat suficientment el meu comentari sobre les no-normes.Disculpes, primer a Miquel per haver-ho fet al seu espai. I també a Robert per haver-lo al·ludit, sincerament.Crec que la resta del comentari es pot matindre igual.Salutacions i adéu.

  17. Avatar de Miquel
    Miquel

    Robert i Soca, podeu usar el blog per a raonar tot lo que vullgau, no ho faig més que en eixa intenció precíssament, posar el meu gra d’arena a la reflexió i la comunicació entre valencianistes.I Soca, t’agraïxc la teua actitut de rectificar, és digna d’aplaudiment, perque posant el dit en la ferida no anem enlloc. Gràcies als dos, i vos anime a continuar debatint des del respecte, l’única manera de trobar el camí

Deixa un comentari