El dia que li doni la mà a Sentandreu

(Fotografia provinent de la web www.olocau.org)
En 2004 em presentí a un premi que otorgava la Fundació Nou Valencianisme en un treball titulat “Raonaments al voltant del futur del valencianisme.” Si no recorde malament em donaren un quart premi i durant el lliurament fon quan li doní la mà a Sentandreu per primera i única volta en la meua vida fins ara i precissament en la mateixa sèu del GAV, lloc que tampoc he tornat a chafar.
Aquell premi estava convocat com a una espècie d’arreplegament d’idees de cap a on havia de caminar el valencianisme polític en el moment que s’olorava el definitiu entropeçó electoral d’Unió Valenciana. Tenint en conte que de dita fundació, va sorgir Coalició(n) Valenciana, vaig entendre perfectament que el guardó me’l donaren per compromís o perque no havia un atre que es presentara, perque naturalment en el meu treball no parlava de fer les coses com CV ho ha fet des d’aquell moment.
En aquelles llínees advertia la futura fragmentació d’Unió Valenciana i en general del valencianisme d’esta sensibilitat, per a plantejar que, davant esta realitat que posteriorment es va confirmar, calia trencar l’esquema de divisió al que estàvem aveats entre valencianisme d’arrel fusteriana i valencianisme d’arrel adlertiana per a introduir una visió basada en sensibilitats segons la nació de referència, és a dir, regionalisme versus nacionalisme.
Tenint en conte qui convocava el premi, ni vaig pensar en nomenar la qüestió de la convergència entre les conegudes com a dos vores del riu, encara que este convenciment estava implícit en cada llínea de les 10 fulles de les que constava el treball.
En estos 4 anys, que mirant-los des d’hui, pareixen casi una eternitat per totes les experiències vixcudes, continue convençut d’esta necessitat de nou esquema de plantejament. I més quan he conegut persones reals que han ratificat el meu pensament teòric de que en cada vora d’este riu que nos separa, existix gent que pensa exactament igual al voltant dels fonaments del nacionalisme valencià, i dels plantejaments que hem de fer arribar a la societat valenciana.
En estos 4 anys, puc dir obertament que he treballat sense complexos per esta convergència, o superació de conflictes, o valencianisme de construcció, o quarta via com alguns l’han calificat. Encara que al remat sempre s’han trobat diversos entrebancs, principalment una qüestió que ha resultat insuperable, la normativa del valencià i tota la concepció llingüística que es troba darrere de cada posicionament.
Si poguerem obviar tota la càrrega sentimental d’esta qüestió, podriem arribar a la paradoxa que seria el que si l’anglés fóra l’única llengua parlada o l’esperant, estes dos vores no existirien i tindriem possiblement un moviment valencianiste cohesionat (sempre possiblement en els seus extrems regionalistes), encara que la qüestió llingüístico-normativa del valencià resulta infranquejable, ni política ni socialment parlant.
Després d’estos 4 anys, la situació del valencianisme d’arrel fusteriana és l’atomisació política en el BLOC a on conviuen persones i colectius de diferent adscripció nacional, simbòlica i inclús també normativa, des dels que defenen els màxims particularismes que permet l’AVL fins als que pensen que l’IEC ha de ser l’única entitat normativa de la llengua comuna: el català. Per atra banda, en esta vora del riu, continua la fragmentació política i associativa, la dispersió i la confrontació sense que ningú no puga solucionar-ho de moment.
Davant esta situació, sense abandonar el convenciment íntim d’una possible convergència valencianista en el sentit que vinc expressant en este blog des d’un principi, ha arribat el moment de destinar particularment i colectívament les forces que nos queden a intentar unir este trencadiç en el que s’ha convertit el valencianisme fill de les tèsis de Miquel Adlert i Xavier Casp com a màxims exponents contraposats a Fuster, i que s’arrela en els posicionaments anteriors de persones com Faustí Barberà, Gaetà Huguet, Nicolau Primitiu o Constantí Llombart entre atres. No serà una tasca fàcil, pot ser també resulte impossible fer-ho d’una manera mínimament positiva, pero esta decissió també és un convenciment que compartim un bon grapat de valencianistes.

7 respostes a «El dia que li doni la mà a Sentandreu»

  1. Avatar de Anònim
    Anònim

    Jo crec que si que és pot donar una certa (que no completa) i tolerant “convergència” entre els diferents branques d’entendre el valencianisme polític com ha passat a Galicia per exemple (Galicia primer, diuen ells).En el 95 si mal no recorde s’intentà produïr aquesta de la mà de Unió Valenciana, per aquells moments el partit valencianiste de major importancia. No obstant UV no va saber portar a terme eixe projecte anomenat “Convergència Democràtica Valenciana”.Actualemt és el BLOC el partit valencianista de major importacia el que intenta dur a terme açò. Però cau en lo mateix que la UV que intentà formar la CDV. I és que no sap adecuar-se a sí mateix per a aconseguir tal “convergencia”. Després de la conferencia pot ser que hagés sentit això de Conferencia Cero en la blogosfera valencianista, i és que per desgracia en l’apartat estrategic e ideològic el BLOC no va avançar res (o quasi res) per tal d’aconseguir tal objectiu. No obstant en el pròxim Congrés Nacional del BLOC crec que és pot donar el canvi definitiu (sóc optimista).Un salut des l’altre costat del riu com diuen per ahí company valencianiste.

  2. Avatar de Xavi López
    Xavi López

    Serà que quasi tots els rius valencians que conec estan secs bona part de l´any, i això em permet creuar-los quan m´ho estime oportú, pel que no em sent partícip de cap vorera. Eixe llenguatge que tant tu com altres utilitzeu me pareix un anacronisme més dels clixés en els que se sustenten certs moviments. Tu mateix ho admets, el tema de la llengua no és ni més ni menys que sentimental. Hui no existixen raons científiques ni filològiques que sostinguen ni de passada, ni de lluny, que hi haja una llengua que acabe al Sènia. I com que els sentiments són lliures, disfresseu una cabuderia amb un moviment polític-ideològic. Jo em pregunte, i crec que la societat també ho faria si sabera de la vostra existència, per a que voleu unir-vos, per a que voleu buscar eixa convergència, quins són els projectes de futur que aneu a presentar a la societat valenciana, etc. I sí, segurament els tindreu, i segurament tots i cadascun d´ells podrien ser defensats al 100% en altres partits de major implantació i força. Però no, seguiu vivint d´un conflicte inexistent. Et donaré una dada, que segurament sabràs, el País Valencià no és el mateix que fa deu anys. Pareix una ximpleria, ho sé, però esta frase compte una gran càrrega política. Fer país amb un partit de nostàlgics, és desfer país. Pren-t´ho com vulgues.

  3. Avatar de Faustí Barberà
    Faustí Barberà

    Benvolgut Miquel Àngel:He afegit el teu link al meu blog.Salutacions.

  4. Avatar de Nomdedéu
    Nomdedéu

    If really there are two banks in the river, be a bridge,my friend, be a bridge.

  5. Avatar de Anònim
    Anònim

    Al final tindrem que ser un pont com bé diu Nomdedéu.Sí és una llengua o són dues, tenim molt de temps per a discutir-ho, lo que està clar és que mentres ho discutim el castellà seguira minoritzant al valencià.I si penseu que el tema de la llengua és insalvable, doncs torneu a pensar ja que en el BNG conviuen persones que defenen que el gallec no és portugués i els que opinen que sí que són la mateixa llengua, però tots dos tenen clar que hi han coses més importants que la llengua, i que el país està ahí i cal lluitar per ell.

  6. Avatar de Miquel Àngel
    Miquel Àngel

    En primer lloc gràcies a tots per llegir-me i per opinar.Naturalment que la societat valenciana ha canviat ningú no ho nega, i més encara en el sentit cultural a on la globalitat nos afecta com als que més. Pero dir que el conflicte identitari valencià és inexistent crec que és presupondre massa. El conflicte existix i políticament està molt ben administrat pel PP valencià.En quant a que podem agarrar-nos a l’eixemple del BNG, per supost, pero fins ara ningún partit valencià ha tingut eixe esperit. Uns perque no han volgut, o no volen, i atres perque no han pogut, o no poden. Eixa és la realitat que veig. Pero en tot cas, continuaré intentant ser un pont com diu Nomdedéu. El convenciment no m’ho lleva ningú per les raons que heu dit i per atres que no han eixit en els comentaris

  7. Avatar de Lorena
    Lorena

    Great work.

Deixa un comentari